Joustoa päivähoitoon

Lasten päivähoitoa voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta. Se on varhaiskasvatusta eli suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista. Päivähoito on lapselle myös hoitopaikka silloin, kun vanhemmat eivät voi huolehtia lapsestaan. Näiden näkökulmien yhteensovittaminen on useimmiten ongelmatonta. Kuitenkin päivähoidon tarkoitusta ja merkitystä perheiden ja lasten tukemisessa on syytä pohtia.

Päivähoito on saatava vastaamaan nykyistä paremmin lasten ja perheiden todellisia tarpeita. Joustavuutta hoitoaikoihin, ymmärrystä satunnaisen hoidon tarpeeseen ja yhtenäinen ohjaus valtakunnallisesti ympärivuorokautiseen hoitoon. Hoitopaikka tulee olla lasta ja perheen tarvetta varten, ei yhteiskunnallinen pakkorakenne. Työelämä on muuttunut ja monissa perheissä lasten hoidon tarve ei ajoitu päiväkodin henkilöstön kannalta säännöllisen työajan puitteisiin. Vuoro, ilta, yö ja epäsäännöllisen työn takia tarve virka-ajattomaan hoitoon kasvaa koko ajan. Päiväkotien ohjelma on suunniteltu niin, että oletusarvoisesti lapsi tulee aamulla ja lähtee  klo 16 -17. Vanhemman pitää voida tuoda lapsi hoitoon silloin kun lapselle hoitoa tarvitaan eikä päiväkodin rytmin mukaan.

Lapsen etu suurimmissa osassa perheitä on, että lapsi on vanhempiensa kanssa niin paljon kuin mahdollista. Päiväkotien toiminta pitäisi miettiä uudelleen siten, että päiväkotiin voisi viedä lapsen kellon ajasta riippumatta tarpeen mukaan ja päiväkotien ”aukioloajat” rakennetaan vastaamaan tarvetta . Päiväkotien henkilöstöltä joustavuus vaatii asenteiden uudistamista. Jos päivähoito olisi lähtökohtaisesti asiakaskeskeisempää, mahdollisuudet varhaiskasvatusnäkökulmaan voidaan kyllä säilyttää kellonajoista riippumatta. Joustoa on saatava lisää muihinkin kuin varsinaisiin vuoropäiväkoteihin. Olisi ideaalia ajatella, että pienten lasten vanhemmat tekevät säännöllistä, lyhyttä työpäivää…Kun, jos näin ei ole, ei työelämän muokkaamista voida aloittaa päiväkodin aikatauluista. Kyse on syvemmällä yhteiskunnassa vallitsevista käytännöistä.

Resurssit kunnissa ovat rajalliset. Kannatan päivähoidon subjektiivisen oikeuden purkamista niin, ettei lapsi ole automaattisesti ole oikeutettu päivähoitopaikkaan. Vanhemmilla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsestaan. Julkisen varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea vanhempien vanhemmuutta ja lapsen kasvatusta. Päivähoito pitäisi kohdentaa tukemaan työelämässä toimivia vanhempia. Sosiaaliset perusteet tekevät tähän poikkeuksen. Päivähoito voi tarvittaessa olla myös lastensuojelullinen toimenpide.

Haluaisin tulevaisuudessa nähdä kunnissa uusia ratkaisuja hoito ja hoivatarpeiden ratkaisemiseksi eri ikäluokkien osalta. Yhteinen hoivakeskus taaperolle ja ikäihmisille toisi toivottua ja opettavaista vuorovaikutusta sukupolvien välille.Yhteinen ulkoilualue, lapset auttamassa vanhuksia tai laulamassa.Vanhukset kertomassa lapsille omista arvokkaista kokemuksistaan. Näitä kokeiluja on tehty, mutta luovuudelle on vielä paljon tilaa yhteiskunnassamme. ja palveluiden järjestämisessä.

 

Sari Niinistö, äiti ja eduskuntavaaliehdokas

 

6 kommenttia artikkeliin “Joustoa päivähoitoon”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  ”Kannatan päivähoidon subjektiivisen oikeuden purkamista niin, ettei lapsi ole automaattisesti ole oikeutettu päivähoitopaikkaan.”

  ”Päiväkotien toiminta pitäisi miettiä uudelleen siten, että päiväkotiin voisi viedä lapsen kellon ajasta riippumatta tarpeen mukaan ja päiväkotien ”aukioloajat” rakennetaan vastaamaan tarvetta.”

  Kysymys: Mitä sinä oikein haluat?

  Kaikki mulle heti sukupolven puhtainpia edustajia, ja tällaisia vielä eduskuntaan hah hah!!

 2. Haluan joustoa ja järkeä päivähoitoon.

  Lapsi pitää voida viedä päiväkotiin esim. klo 12 ja noutaa kun työpäivä loppuu…siis vanhempien työtilanteen mukaan eikä päiväkodin rytmin mukaan.

  Subjektiivinen oikeus pitää purkaa juuri siksi, ettei kasvaisi kaikki mulle heti-sukupolvea. Päivähoitopaikan saaminen pitää perustua tarveharkintaan eikä olla automaatio.

  Juuri rakenteiden uudistajia ja rohkeita ihmisiä – joilla on mielipiteitä – tarvitaan eduskuntaan.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Siis mikä mättää. Päivähoitoa tarjotaan ja saa ns normaaliaikaan 5.30-17.00 ja ns vuorohoitoa ympäri vuorokauden ja viikon siis 24/7. Silloin kun on ns epänormaali hoitoaika on haettava vuorohoitopaikka.

  Sinun mukaasi siis kaikkien ryhmien olisi tarjottava hoitoa kun satut sitä haluumaan!

  Jospa tutustuisit vuorohoitopäiväkotiryhmän työaikajärjestelyyn et täällä paskaa kirjoittelisi. Vieläkö enemmän pitäisi joustaa?

  Jos vuorohoitopaikat on kortilla ja et niitä heti saa, katso peiliin siellä näet syyllisen, poliitikon!

 4. avatar Sami Varsell sanoo:

  Tervehdys!

  Yhteiskunnan pitäisi olla monessa suhteessa joustavampi lapsiperheitä kohtaan. Joustavuutta täytyisi löytyä niin valtiolta, kunnilta, työnantajilta kuin vanhemmiltakin. Valtiolta lähinnä rahan ja lainsäädännön puolelta, kunnilta palvelujen tarjonnan muodossa, työnantajilta työaikojen jouston suhteen ja vanhemmat voisivat asettaa perheen oman uran sekä materiaalisen ahneuden edelle.

  Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että päiväkodeista pitäisi tehdä 24/7 palvelupisteitä, joihin herrat ja rouvat voisivat viedä lapsensa mielensä mukaan, jos vaikka sattuu tulemaan eteen työpaikan edustustilaisuus (coctailkutsu). Hoitajien pitäisi ilmeisesti olla päivystysvuoroissa valmiina lähtemään koska vain töihin, kun tietty määrä lapsia on tuotu hoitoon?

  Sari ei ilmeisesti ole kuullutkaan nykyisten työmarkkinoiden silppuisuudesta? Ei läheskään kaikki työntekijät ole pysyvässä työsuhteessa. Kuinka olet ajatellut, että pätkätyöläisten lastenhoitoasiat järjestyvät, jos lapselle ei ole resurssoitu hoitopaikkaa. Vai onko tarkoitus pitää hoitajia palkattomassa reservissä tarvetta varten? Ei olisi mitään järkeä pitää hoitajia palkallisina, jos lapsia ei kerran olisi hoidossa. Ja kuinka tästä reservistä saataisiin hoitaja esimerkiksi vuorokauden varotusajalla töihin? Vai hyväksyykö Sari yhden hoitajan vastuulla olevan lapsimäärän tilapäisen kasvun?

  Tuo vanhusten- ja lastenhoidon yhdistämien on kyllä niin hurja idea, että ei tarvinne sitä ryhtyä edes sen enempää kommentoimaan.

  Kyllä tarjoaa Sari Niinistö nyt niin kylmää ideologiaa, että oikein hirvittää.

 5. avatar Irma Taavela sanoo:

  Terve Sari!

  Yllä olevasta tekstistä niin kuin ”uutena” asiana poimin tuon lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden poiston. Kokoomuksen kengässä tasa-arvoa ja monenlaista ennaltaehkäisyä luovat rakenteet aina vaan tuntuvat painavan. Muistutan kysymyksessä olevan lasten oikeuden, jonka tärkeyden sinä Sari terveydenhoitoalan ihmisenä varmasti ymmärrät.

  Viimeksi kun tästä aiheesta hälistiin ja vanhempia jälleen kerran syyllistettiin, niin asia käytiin läpi. Päivähoidossa olevista lapsista ainoastaan 2-5% on niitä, joiden vanhempi / vanhemmat ovat kotona ja suurimalle osalle lapsista on nähtävissä aika hyvä syy siellä oloon. Nykyisillä resursseilla ei ole arvaustakaan siitä, etteivätkö esim. päiväkodinjohtajat keskustelisi vanhempien kanssa näistä asioista.

  Niin kuin Erkki yllä on todennut, päivähoidossa pystytään hyvin joustavaan toimintaan jo nyt. On todellakin vuorohoitoa tarjoavat päiväkodit sekä erityisen joustava, kustannustehokas, luonnollisen hyvä kasvuympäristö – perhepäivähoito. Perhepäivähoitajat ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisia siinä, missä päiväkodeissakin työskentelevä henkilökunta. Vuorohoitoihinhan pääsee vain todellisen tarpeen mukaan.

  Päivähoidon ja kodin välillä toimii kasvatuskumppanuus, johon ei millään tavalla jatkuva ja usein täysin tarpeeton syyllistämisen esim. kasvatusvastuun sysäämisestä yhteiskunnalle kuulu. Syytä olisi tarkastella ”järjestelmäkasvatuksen” rakenteita ja etsiä syitä lasten ja nuorten lisääntyvään pahoinvointiin myös sieltä. Maalaisjärjen lisäksi tutkimukset antavat viitteitä siihen suuntaan. Tässä kohtaa todella tarvitaan uudenlaista ajattelua ja uudenlaisia käytäntöjä laadun parantamiseksi. Korostan problematiikan olevan rakenteissa, en niinkään yksittäisissä työntekijöissä.

  Annetaan lapsille vanhempien elämäntilanteesta riippumatta mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja pidetään huolta, että vanhemmilleenkin olisi työpaikka minne mennä. Samalla poistuu tarve monen monelta muulta jutulta, esimerkiksi eläkeiän nostamiselta.

  Isoiksi kasvaneille ja pikkulasten tavoin käyttäytyville rahoitusmarkkinoille päivähoito & vaippojen vaihto pitää kyllä lopettaa ja heidän vanhemmilleen, poliittisille päätöksentekijöille pitää tehdä selväksi vastuun olevan heillä. Siitä sitä joustoa vasta syntyykin.

  Mukavaa alkavaa viikkoa
  Irma Taavela

 6. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Hei!
  Mielestäni Sari on siinä oikeassa, että subjektiivinen päivähoito pitäisi lopettaa. Jos ei toinen vanhemmista ole työelämässä, miksi hän ei voisi kasvattaa omaa jälkikasvuaan. Tietenkin on niitäkin vanhempia, joiden lapsien olisi paras olla ympäri vuorokauden päivähoidossa (sijaiskodissa).
  Kustannustehokkain keino olisi, että jompi kumpi vanhemmista jäisi kotiin hoitamaan lapsiaan ja saisi siitä muutaman satasen verottomana alle kouluikäistä lasta kohden. Kyse on toimeentulosta, ei työurista.
  Syntyvyys saisi nousta, mutta jotakin pitäisi tehdä.
  Menestystä vaaleihin itse kullekin t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php