Taide antaa merkityksiä elämään

Taide tuo merkityksiä elämään. Taidetta ovat ihmisten luomat teokset, jotka tuottavat esteettisiä elämyksiä. Taide on ilmaisun, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Taide voi saada ihmisen hetkeksi unohtamaan arjen ja kokemaan, että elämässä on jotakin suurempaa. Taide liittyy ihmisten elämässä arvoihin ja merkityksiin. Taide voi opettaa inhimillisyyttä ja toisista välittämistä. Taide ei avaudu, jos sen ääressä ei pysähdy ja anna mahdollisuuksia sen kokemiseen. Taide avaa ikkunan  –  ihminen voi ajatella vapaasti.
Dosentti Markku Partinen sanoo taideaineiden parantavan keskittymiskykyä ja edistävän aivojen kykyä luoda erilaisia visioita ja mielikuvia. Hän luonnehtii taiteen merkitystä olennaiseksi ihmiselle. ” Systemaattista tutkimusta taideaineiden merkityksestä ihmiselle pitäisi tehdä enemmän, vaikka se on vaikeata ja kallista”, hän toteaa.

Kulttuurin ja taiteen harrastaminen edistää ihmisen terveyttä ja kykyä selviytyä elämässä erilaisista tilanteista. Siksi kulttuuri- ja taidelähtöiset menetelmien pitää olla osa jo lasten kasvatus- ja koulutusympäristöä. Keskustelu taideaineiden määrästä ja paikasta on oleellinen yhteiskunnallinen kysymys. Taideaineisiin satsaaminen nuorilla on investointi tulevaisuuteen. Ilmaisun hyvinvointia lisäävä vaikutus toimii myös syrjäytymistä ennaltaehkäisevänä toimintana, joka tuo myös taloudellista säästöä. Taiteen ympäröimänä kasvanut lapsi ja nuori ymmärtää kulttuurin merkityksen myös myöhemmin elämässään.

Taide toimii sivistyneessä yhteiskunnassa kulttuuriperimän välittäjänä ja uudistusvoimana. Taide antaa kansalaisille henkistä perusvoimaa. Taidetta ei voi suorittaa ja siksi sen merkitystä nykyisessä hektisessä, tehokkuutta korostavassa maailmassa ei voi liikaa korostaa. Taiteen kautta kehittyvät ajattelun välineet, mielikuvat ja kieli.

Kuvataide on merkittävä osa taidemaailmaa.. Kauneus on katsojan silmässä ja kuvataiteen tekijän kädessä. Erilaisissa elämäntilanteissa erilainen taide voi puhutella ja antaa merkityksiä. On vaarallista ja erikoista, jos joku alkaa määrittää muiden puolesta millainen taide on arvostettavaa ja kannatettavaa. Viime päivinä uutisotsikoihin on kantautunut tiettyjen poliittisten ryhmien mielipiteitä siitä, mikä on yhteiskunnassa arvostettava taiteeksi ja mikä ei. Tuollaiset määritelmät eivät kuulu sivistysvaltion toimintaan. Valinnanvapaus taiteen kokemiseen, tekemiseen ja opettamiseen ja esittämiseen tulee säilyttää. Taide on osa ihmistä ja elämää, ulottuvuutta arjen yläpuolelle.

Kommentti artikkeliin “Taide antaa merkityksiä elämään”
  1. avatar Pimu sanoo:

    Ihan mikä tahansa mielekäs harrastus tai tekeminen antaa merkitystä elämään ja niihin liittyy aivan samat positiiviset merkitykset kuin mitä Sarin tekstissä liitetään jostain kumman syystä pelkästään taiteeseen. Oleellisempaa kuin se, että yritetään keksiä Taiteelle jotain mystisiä ja elämää suurempia merkityksi, loppujen lopuksihan kyse on vain ihmisen luonnollisesta tarpeesta ’elvistellä’ kanssaihmisilleen kyvyillään ja ’taiteellisuudellaan’ ja siinä samassa saada joutoaikansa kulumaan, olisi minusta jo pikku hiljaa alkaa julkisesti keskustelemaan siitä, että miksi taide, kulttuuri tai ylipäätään ihmisten harrastukset ovat niin eriarvoisessa asemassa keskenään kun kysymys on ko. toiminnan rahoittamisesta yhteiskunnan varoista.

    Mitä taas tulee tuohon taideaineiden opetuksen merkitykseen niin pahimmassa tapauksessa lapsista tulee arrogantteja, itsekkäitä, ahdasmielisiä, rasistisia omaan erinomaisuuteensa ja omaan taiteeseen paremmuuteen niin vankasti uskovia, että joutuvat kehittelemään Sarin kirjoituksen kaltaisia puolustuspuheita sille, että juuri heidän valitsemaansa taidemuotoaan pitää tukea ja ylläpitää julkisin varoin samaan aikaan kun suuri massa kulttuurin tekijöitä joutuu harrastamaan omaa kulttuuritoimintaansa joko aivan naurettavan pienin tuin tai kokonaan ilman yhteiskunnan tukea.

Jätä kommentti

css.php